Magyar Falu Program

Programajánló

ápr
19
pén
2024
09:00 Lelkinap @ Hamvas Béla Művelődési Ház és Könyvtár
Lelkinap @ Hamvas Béla Művelődési Ház és Könyvtár
ápr 19 @ 09:00 – 11:00
 
ápr
27
szo
2024
15:00 Pitypang Gála @ Hernádi Általános Iskola tornacsarnoka
Pitypang Gála @ Hernádi Általános Iskola tornacsarnoka
ápr 27 @ 15:00 – 16:00
 
máj
20
hét
2024
10:00 Templombúcsú @ Római Katolikus Templom
Templombúcsú @ Római Katolikus Templom
máj 20 @ 10:00 – 14:00
 
jún
1
szo
2024
14:00 Gyermeknap @ Hamvas Béla Művelődési Ház és Könyvtár
Gyermeknap @ Hamvas Béla Művelődési Ház és Könyvtár
jún 1 @ 14:00 – 17:00
 
________

 

Az EU jövője a kezünkben van

Az EU jövője a kezünkben van” című pályázatunk fő célja volt, hogy támogassuk a demokrácia alapelveit, az együttműködést, a közös uniós értékeket a változó Európában, aktív helyi és regionális részvétellel, nemzeti és uniós szinten. Az egyes aktivitásokkal sikerült megszólítanunk minden korosztályt. Új módszerekkel próbáltuk közelíteni az országok polgárait, minden társadalmi rétegét, hogy megértsék egymás társadalmi és politikai problémáit, beszélgessenek a migrációs problémáról, megvitassák az EU jövőjét, felkészüljenek az elkövetkező EU parlamenti választásokra.
A rendezvényt hagyományosan minden évben megrendezzük testvárosaink részvételével. Községünk és testvérvárosaink polgárai is minél szélesebb körben megismerhették az EU tagságból származó előnyöket, lehetőségeket. A projekt segítségével részt vehettek az EU döntéshozatalában. Új kapcsolatok alakultak ki a lakosság körében is.

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 1000 állampolgár részvételével, akik közül 91 Hernád település (HU), 46 Dunaegyháza település (HU), 25 Bacski Petrovec település (SRB), 30 Nadlac település (RO), 808 Svätý Peter település (SK), lakosai.

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Svätý Peter (SK) volt, 28/09/2018 és 30/09/2018 között

Részletes leírás:

“Az EU jövője a kezünkben van” című pályázatunk fő célja volt, hogy támogassuk a demokrácia alapelveit, az együttműködést, a közös uniós értékeket a változó Európában, aktív helyi és regionális részvétellel, nemzeti és uniós szinten. Az egyes aktivitásokkal sikerült megszólítanunk minden korosztályt. Új módszerekkel próbáltuk közelíteni az országok polgárait, minden társadalmi rétegét, hogy megértsék egymás társadalmi és politikai problémáit, beszélgessenek a migrációs problémáról, megvitassák az EU jövőjét, felkészüljenek az elkövetkező EU parlamenti választásokra.
A rendezvényt hagyományosan minden évben megrendezzük testvárosaink részvételével. Községünk és testvérvárosaink polgárai is minél szélesebb körben megismerhették az EU tagságból származó előnyöket, lehetőségeket. A projekt segítségével részt vehettek az EU döntéshozatalában. Új kapcsolatok alakultak ki a lakosság körében is.
A rendezvény fontos célja volt az EU jövőjével kapcsolatos szkepticizmus eloszlatása, a nemzetek és generációk közti kommunikáció és a tolerancia és szolidaritás megerősítése hosszú távon, az EU választásokban való részvétel ösztönzése és foglalkozunk a migráció problematikájával is, vitafórumok keretében, ahol felhasználjuk az internet nyújtotta kommunikációs lehetőségeket is.
A projekt implementációjánál előtérbe helyeztük a széles körű publikációt minden résztvevő országban, így a projekt eredményei közvetve kb 8-10 000 embert érintenek.
A projekt információit megosztottuk a rendezvény weboldalán, facebook oldalán és a résztvevő a projektpartnerek weboldalain is. A rendezvényről film és DVD készült.

28/09/2018 – a téma az alábbi volt:

14:30 Testvértelepülési vendégek fogadása
15:00 A rendezvény ünnepélyes megnyitója
15.00 „Mit láttam az Európai Unióban?“ – rajzverseny kiértékelése EU témában
16.00 „Szőlő, borászat, bor“ – a helyi múzeum közös látogatása, helyi borok kóstolója – találkozás helyi borászokkal.
17.00 Vacsora a testvértelepülések vendégeivel együtt.
18:00 „Optimista, vagy szkepticista?“ – Kötetlen vitafórum az EU-ról, optimistákkal és szkepticistákkal, vélemények ütköztetése, lehetőségek keresése, hogy miként lehet meggyőzni a szkepticistákat.
19:00 „Az EU parlamenti választásokra készülünk“ – workshop az EU parlamenti képviselő részvételével arról, hogy miként lehetne növelni a választásokon való részvételt, tapasztalatok az eddigi választásokból. A workshop főként a fiatalabb generáció részére szól, a partnertelepülések fiataljainak részvételével.
19:30 „Színes európai folklór“ – testvértelepülések folklórcsoportjainak fellépése
21:00 Utcabál – ismerkedő est a helyi lakosok és a vendégek részére

29/09/2018 – a téma az alábbi volt:

8.00 „Hagyományos ízek Közép-Európában“ – gasztronómiai verseny kakaspörkölt készítésében, a partnertelepülések csoportjainak részvételével.
9:00 EU Infosátor – az infosátor megnyitása, kérdőívek szétosztása és ötletgyűjtés egész nap folyamán, melynek témája: „Mit tennék önkéntesen a község részére?“ Az ötleteket az infosátor melletti táblára függesztjük ki.
9.00 – 12.00 „Sportol az egész család“ – különféle ügyességi sportjátékok a testvételepülések részvételével.
11.00 „Szolidaritás, tolerancia, önkéntesség és fiatalság“ – wordclouds képkiállítás megnyitója aktuális témában. A képeket a testvértelepülések diákjai készítették.
12.00 Ünnepi ebéd külföldi vendégeinkkel együtt
13.00 Polgármesterek, testvértelepülések képviselőinek stratégiai tervezése
14.00 Gyerekvilág – alkotóműhelyek gyermekeknek, ugrálóvár, bohóc, arcfestés, stb.
14.30 Polgármesterek ünnepi köszöntője.
15.00 Pörköltkóstoló, a verseny kiértékelése, a legjobb csoportok díjazása.
16.00 „Amatőr tehetségek táncai és zenéje “ – kultúrcsoportok fellépése az EU különböző tájairól.
17.00 „EU Szolidaritási Alapja“ – a szolidaritási program bemutatása a fiatal generáció részére, beszélgetés az önkéntes munkalehetőségekről az EU-ban – ifjúsági fórum, beszélgetés önkéntes ifjúsági tábor résztvevőivel, tapasztalatcsere.
18:00 Projektpartnerek migrációs problémái – díjazott magyar dokumentumfilm vetítése a migrációról. A film után tapasztalatcsere, szerbiai partnerünk beszámolója országuk migrációs problémáiról.
18.30 „Lehetőségeink az EU-ban“ – Workshop – vita a helyi és regionális problémákról, lehetőségek a község részére, megoldás keresése a munkanélküliség megszüntetésére és az EU pályázati felhívásainak kihasználására. Az EU jövőjét bemutató Fehér Könyv prezentálása szakember segítségével. A vitafórumba bekapcsolódik az önkormányzat, a helyi polgárok, Nyitra megye elnöke és képviselői.
21:00 Közép-Európa pop-rock zenéje – koncertek, utcabál

30/09/2018 – a téma az alábbi volt:

10.00 Ünnepi szentmise
11.00 Elbúcsúzás a vendégektől

 

Meghívó – Hernád (pdf)

Európa a polgárokért” program (pdf)

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.