Magyar Falu Program

Programajánló

ápr
19
pén
2024
09:00 Lelkinap @ Hamvas Béla Művelődési Ház és Könyvtár
Lelkinap @ Hamvas Béla Művelődési Ház és Könyvtár
ápr 19 @ 09:00 – 11:00
 
ápr
27
szo
2024
15:00 Pitypang Gála @ Hernádi Általános Iskola tornacsarnoka
Pitypang Gála @ Hernádi Általános Iskola tornacsarnoka
ápr 27 @ 15:00 – 16:00
 
máj
20
hét
2024
10:00 Templombúcsú @ Római Katolikus Templom
Templombúcsú @ Római Katolikus Templom
máj 20 @ 10:00 – 14:00
 
jún
1
szo
2024
14:00 Gyermeknap @ Hamvas Béla Művelődési Ház és Könyvtár
Gyermeknap @ Hamvas Béla Művelődési Ház és Könyvtár
jún 1 @ 14:00 – 17:00
 
________

 

Szokások, rendezvények

1. Falunap
Szakterületi besorolása: kulturális örökség

2017-ben a hernádi falunap 25. rendezvényét tartották a településen. 1993-ban rendezték meg az elsőt, amely egyedülálló volt a maga nemében, hiszen a kistérségben még hasonló program sem volt. A hernádi falunap nem titkoltan a családok rendezvénye kíván lenni. Olyan alkalom, ahová bátran ellátogathat bárki, elhozhatja a gyermekét is, mert a programok kitűnő színvonalúak és minden korosztály számára egyaránt elfogadhatóak. Huszonöt esztendő alatt az alábbi programfajtákkal találkozhattak az érdeklődők: amatőr előadók színpadi programjai, amatőr együttesek koncertjei, kézműves foglalkozások, sportrendezvények, kettes- és négyesfogat-hajtás, kutyaszépségverseny, veterán jármű kiállítások, technikai sportágak bemutatói, mezőgazdasági gépbemutató, a Her-Csi-Hús Kft. kóstolással egybekötött programjai, főzőversenyek, valamint hivatásos humoristák és zenekarok műsorai.

A rendezvény lassú változáson megy keresztül, amelynek során alkalmazkodni kíván a 21. századi elvárásokhoz. Ez a programok átstrukturálását, más programfajták meghonosítását is jelenti. A falunapok emlékezetét és eredményeit, jól kialakított gyakorlatát azonban mindenképpen viszi magával tovább.

A hernádi falunapot a Települési Értéktár Bizottság 1/2017.(XII.4.) számú bizottsági határozatával sorolta be a Hernádi Települési Értéktárba.

2. Hernádi Ősz
Szakterületi besorolása:kulturális örökség

1993 az az év volt, amikor a hernádi közművelődés valódi változáson ment keresztül. Legjelentősebb ebben a változásban a falunap meghonosítása volt, de rögtön követte a Hernádi Ősz című kulturális rendezvény-sorozat, amelyből a 2017-es szintén már a 25. volt. Egy egész őszön át tartó sorozatról beszélünk, amelyben minden művészeti ág szerepet kap, így rajzkiállítások, előadóestek, képzőművészeti kiállítások, gasztronómiai- és kézműves rendezvények, komolyzenei hangverseny, falukarácsonyok stb.

A Hernádi Ősz kulturális rendezvény-sorozatot  a Települési Értéktár Bizottság 1/2017.(XII.4.) számú bizottsági határozatával sorolta be a Hernádi Települési Értéktárba.

3. Hernádi búcsú
Szakterületi besorolása:kulturális örökség

A búcsúk mindig ahhoz kötődnek, hogy a helyi templomot minek a tiszteletére szentelték. A hernádi katolikus templom a Szentlélek eljövetelét hirdeti, így a búcsúja Pünkösdre esik. Sajnos – mint a legtöbb helyen – a szocialista éra alatt a templom ünnepe helyett az ehhez kapcsolódó kirakodóvásár került előtérbe. Az elmúlt három esztendő jelentős változása, hogy pünkösdhétfőn a katolikus egyházközség megünnepli a templombúcsút is. Ez a rendezvény évről-évre jelentősebb.

A hernádi búcsút a Települési Értéktár Bizottság 1/2017.(XII.4.) számú bizottsági határozatával sorolta be a Hernádi Települési Értéktárba.

4. Vándortáborok
Szakterületi besorolása: egészséges életmód

A vándortáboroztatás igen jelentős szabadidő eltöltési forma volt Hernádon. Lelkes pedagógusok szervezésében bonyolították, és az eltelt évtizedek alatt nagyon sok diák vett rajtuk részt, megismerve így Magyarország természeti kincseit. Sajnos egy ideje nem működik, de mindannyian reméljük, hogy lesz, aki továbbviszi a hagyományt.
A vándortáboroztatást a Települési Értéktár Bizottság 1/2017.(XII.4.) számú bizottsági határozatával sorolta be a Hernádi Települési Értéktárba.

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.