Hernádi Pitypang Óvoda

Az intézmény neve:
Hernádi Pitypang Óvoda

Címe: 2376 Hernád Fő u. 144.

Telefonszáma:
+36 29 375 271
E-mail címe:
ovoda(kukac)hernad.hu

 

Óvodavezető: Lajosbányai Istvánné
Vezető helyettes: Lestárné Ulicska Anikó

Gyermekvédelmi felelős:

Lajosbányai Istvánné
Logopédus:
Óvodatitkár: Oravecz Klaudia

 

Az intézmény alaptevékenysége:

  • 819–11 óvodai nevelés
  • Iskolai életmódra felkészítés
  • Logopédiai ellátás
  • Minisztériumi engedéllyel 20%-al emelhető a létszám, ezért a jelenlegi létszámunk 173 fő
  • 2007. július 1-től az óvodánk Óvoda-Fenntartó Intézményi Társulásként működik. Pusztavacson két csoport működik.

Óvodánk a falu központjában található, 1965-ben épült, majd többször bővítették. A legutolsó bővítés 1997-ben volt, amikor 2 csoportszoba, kiegészítő helyiségek épültek, ezáltal 6 csoportos lett. Az óvodával egy épületben működik a tágas, jól felszerelt konyha. Az óvodai csoportszobák világosak, szépek, korszerűen felszereltek. Tornatermük sajnos nincs, de a 3 épülettel távolabb lévő Általános Iskola tornatermét heti 2 alkalommal, délelőtti órákban igénybe vehetik. Az óvoda felszereltsége jónak mondható.

Játékkészletünk folyamatos pótlást igényel, amit főként fejlesztő – ezen belül memória, finommotorika, logikus gondolkodást, – fejlesztő eszközökre, játékokra vonatkozik.

Ebben az évben az “Együtt a hernádi gyermekekért” közalapítvány (bevételéből) erre a célra 340.000 Ft-ot fordítottunk.

Itt szeretnénk köszönetet mondani azoknak a szülőknek, nagyszülőknek illetve a községben élő kedves támogatóknak, akik az Alapítvány számláját bármilyen módon gyarapítják. Ide kapcsolódik az a örömteli hír is, hogy udvarunk játékállománya is felújításra, illetve bővítésre került ebben az évben. Így elmondhatjuk, hogy az udvari játékaink esztétikusak, korcsoportnak megfelelő méretűek, változatos tevékenységeket, mozgási lehetőségeket biztosítanak a gyermekek számára, és amellett megfelelnek az Uniós elvárásoknak. S amit szintén köszönet, hogy a Fenntartó és Pályázati forrás mellett az Alapítvány is besegített a kiadásokba 800.000 Ft-tal.

Audiovizuális eszközállományunk is folyamatosan bővül. A már meglévő CD lejátszó, TV, DVD lejátszó, videó, videokamera, fényképezőgép mellett számítógép és internet hozzáféréssel is rendelkezünk. Szintén pályázati pénzből sikerült a gyermek asztalokat és székeket minden csoportban lecserélni, esztétikusra és kényelmesebbre.

Óvodánk nyitott és befogadó. Keressük a családokkal történő “párbeszéd” és együttműködés új lehetőségeit az eredményesebb együttműködés és együttnevelés érdekében.

Szolgáltatásaink között felajánljuk a szülőknek az ovis tornát, a kézműves szakkört, és az ovis táncot. Hitoktatáson heti egy alkalommal vesznek részt a gyermekek igény szerint.

Az iskolával folyamatos a kapcsolattartásunk, kölcsönös látogatásokon és szakmai megbeszéléseken veszünk részt.

A nyár sem múlik el események nélkül, mert sor kerül UNIÓS Pályázati pénzből a fűtés korszerűsítésére, nyílászárók cseréjére, illetve kisebb munkálatokra is.

Így szeptembertől még esztétikusabb, modernebb és gyermekközpontúbb óvodába várjuk a hozzánk érkező kisgyermekeket.

Bátki Jánosné
Óvodavezető

“Látszólag olyan egyszerű dolog a gyerekkel együtt lenni, őket a világ dolgaival megismertetni, szeretettel venni őket körül. Mégis nem minden embernek sikerül. Nehezen megtanulható az a hang, az a szó, az a tekintet, amely a gyermekben bizalmat kelt és megajándékoz engem – aki szólok hozzá – a tekintetével. Meghallgat, majd hallgat rám, s én értem; nekem mindent megtesz gondolkodás nélkül, mert én kérem. Minden gyerek egy egyedülálló csoda, jó és kevésbé jó tulajdonságaival együtt. Segítenünk kell abban, hogy a pozitív tulajdonságainak erősítésével folyamatosan visszatérő sikerélményhez jusson.”

(Hűvös Éva: Megkondul a harang)

Az óvodás gyermekek egészségügyi vizsgálatát ellátja:

Dr. Kovács Ákos gyermekorvos
Helik Gabriella védőnő
Dr. Balogh Réka fogorvos

Az óvodai férőhely: 150 fő

A közoktatási törvény előírásai, valamint az Oktatási és Művelődési Bizottság javaslata alapján az óvodába csoportonként felvehető gyermeklétszám 25 fő maximum.