Magyar Falu Program

________

 

Állattartás korlátozás nélkül?

Az állattartást szabályozó jogszabályok változásai nagy figyelmet keltettek a közelmúltban és a médiában is kiemelt helyet kapott a téma. A mezőgazdasági haszonállatok és a kedvtelésből tartott állatok tartásának körülményeit törvény, kormányrendelet és miniszteri rendeletek szabályozzák.

Jogszabály ismertetés helyett, röviden a változások lényege:

Mivel magasabb szintű jogszabályok szinte minden körülményre figyelemmel szabályozzák az állatok tartásának feltételeit, nincs lehetőség arra, hogy helyi önkormányzati rendelet szabályozza ugyanazt, különösen azokkal ellentétesen.

A hivatkozott jogszabályok tág teret engednek mind a mezőgazdasági haszonállatok, mind pedig a kedvtelésből tartott állatok tartásának. Nincsenek övezeti határok (belterület-külterület), nincs létszámkorlát sem. Továbbra is vannak azonban kötelezően betartandó szabályok, pl. az állattartó épületek elhelyezésére vonatkozó építésügyi jogszabályok, vagy az állategészségügyi és közegészségügyi szabályok (pl. védőtávolságok, trágyakezelés, rágcsálóirtás).

A legfőbb szabály azonban, hogy „… az állatot úgy kell tartani, hogy az a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja.”

 Ez az a szabály, amit mindenkinek, állattartónak és a szomszédjának is megfontolásra ajánlok, hogy elkerülhetők legyenek a véget nem érő, megnyugvást és békességet nem eredményező szomszédi viták, birtokperek.

dr. Fazekas Tibor

 

 

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.