Magyar Falu Program

Programajánló

________

 

Visszatér a természetbe az egykori hulladéklerakó

DSC_9579aÚjabb sikeres pályázatot bonyolított le Hernád Önkormányzata – jelentette be sajtótájékoztatón Zsírosné Pallaga Mária polgármester. Elmondta: Hernád eddig is jelentősen fejlődött a pályázatok révén, hiszen az általános iskola energiahatékonysági beruházása, illetve az intézmény szakmai munkájának a korszerűsítése, valamint több más beruházás – tájház, hivatali épületek, művelődési ház korszerűsítése – is ilyen támogatási forrásokból valósultak meg.

– A helyi szeméttelep rekultivációja azonban egy kicsit más típusú, nem egy látványosnak tűnő beruházás, ennek ellenére nem szabad azt gondolni, hogy az erre fordított költség kidobott pénz – tette hozzá a polgármester. Elmondta: az elmúlt évtizedek során nagy mennyiségű háztartási hulladékot helyeztek el a település hulladéklerakó telepén, amelyet, bár már évekkel ez előtt bezárt az önkormányzat, a probléma ettől még nem oldódott meg magától, hiszen tudjuk, hogy a szemetet illegálisan továbbra is lerakták, sőt, a fémkereső guberálók nem egy alkalommal tüzet is okozta a telepen. Akkor ennek a megakadályozására földdel fedtük be az egykori a területet, de ez sem állította meg szemétlerakást. Hangsúlyozta: a végleges megoldás érdekében az önkormányzat elkészítette a hulladéklerakó rekultivációs tervét, amelyet a szakhatóságok jóvá hagytak, majd a tervekkel pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül. A pályázat sikeres lett, az önkormányzat a csaknem hetvenmillió forint összköltségű beruházásra hatvanhárom millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A sikeres pályázat bejelentésével egy időben írták alá a beruházás kivitelezési szerződését a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott Hidrográd Kft.-vel. Seres József ügyvezető az újságírók érdeklődésére elmondta: a lehető leghamarabb szeretnék elkezdeni a beruházást, amely szigorú technológia folyamat határoz meg és várhatóan a tervezettnél hamarabb, már júniusra befejezik a telep teljes rekultivációját. A rendezett és befüvesített területen három monitoring kutat alakítanak ki, amelyeken keresztül az elkövetkezendő években a talajvíz szennyezettségét fogják vizsgálni.

eu_logo_kotelezo_felirattal_csak_ka

 

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.