Magyar Falu Program

________

 

Újra az avar és a kerti hulladék égetéséről

A tavaszi kerti munkák megkezdésével több kérdés érkezett a Hernádi Polgármesteri Hivatalba a kerti hulladékok égetésével kapcsolatban.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint – amennyiben a helyi önkormányzatnak nincs rendelete az avar és kerti hulladék égetéséről –  Pest megye területén tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Azonban:
Hernádon az avar és kerti hulladék égetés szabályairól  a 14/2012.(XI.12.) önkormányzati rendelet rendelkezik:

Az önkormányzati rendeletben foglaltak szerint:

  • Avar- és kerti hulladék égetése közterületen tilos.
  • Az avar- és kerti hulladék égetése minden évben kizárólag két időszakban megengedett:

– tavasszal: március 1-től május 15-ig
– ősszel: szeptember 15-től november 30-ig.

  • Vasárnap és ünnepnapokon az égetés szigorúan tilos!

Avart és kerti hulladékot kizárólag szélcsendes időben és csak olyan helyen szabad elégetni, ahol az égetés a személyi és vagyoni biztonságot nem veszélyezteti, és környezeti kárt nem okoz. Az égetés kizárólag személyes felügyelet mellett, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával végezhető. Veszély esetén a tűz eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni.

Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (különösen: műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, gyógyszermaradványt, egyéb veszélyes hulladékot).

Kérjük, hogy az égetés során a fentiek alapján járjanak el. A húsvéti hosszú hétvégén vegyék figyelembe, hogy pénteken, vasárnap és hétfőn  tilos a kerti hulladék égetése.

Bővebb információ https://katasztrofavedelem.hu/54/tuzgyujtas-szabalyai-szabad-teruleten és https://www.hernad.hu/onkormanyzati-es-hivatali-informaciok-2/ oldalakon található.

Hernád, 2020. 04. 08.

Árva Szilvia
jegyző

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.