Magyar Falu Program

________

 

Sikeres szereplés a II. Krumplifesztiválon!

a terítékA hernádi Örökség Egyesület tagjai mindig is arról voltak híresek, hogy nem mentek a szomszédba egy kis versenyszellemért vagy találékonyságért. A három és fél éve működő civil szervezet szeptember 5-én a II. Krumplifesztiválon vett részt Bugyin. Már tavaly is szerettünk volna elmenni, de egy helyi rendezvény megakadályozta őket ebben. Most azonban testben és lélekben felkészülten, dacolva a nagyon zordnak ígérkező időjárással, egy teherautónyi felszereléssel megjelentünk Bugyin, a Beleznay kastély mögötti téren.

a tekeMég esett az eső, amikor megérkeztünk, ennek ellenére gyorsan elfoglaltuk a nekünk szánt helyet és sebesen építeni kezdttük táborhelyünket. A két pavilon felállítása nem volt gyerekjáték, mert eléggé fújt a szél. Amikor pedig a mese-teke állványát akartuk leásni, szembesültünk azzal a ténnyel, hogy egy olyan, feltöltött helyen állunk, amelynek a talaja a betonnal egyenértékű. De nem azért van egy egyesületben mindenféle foglalkozású ember, hogy megoldatlan feladatok maradjanak! Tóth Imi (kőműves tagtársunk) úgy leásta a 4 m magas állványt, hogy észbe sem kaptunk, mire befejezte. Neki utána már nem volt szükséges a pulóverére, mert eléggé kimelegedett.

Ezután már ripsz-ropsz felállítottuk a doboz dobálót, a horgászjátékot, és a diótörőt. Jól is tettük, mert közben elmentek a felhők, a vendégek pedig jöttek a rendezvényre. Nagyon-nagyon sok gyerek jött játszani. A főzéshez is hozzá kellett látni, így elhelyeztük a bográcsot és a cserépedényeket. Fiúk-lányok egyaránt nekiláttak a krumplihámozásnak. (A fesztiválon burgonyából készült ételeket kellett főzni, olyanokat, ahol a krumpli nem köret, hanem alapvető alapanyaga az ételnek.

reszelőEzen a bal oldali képen jól lászik, hogy a férfiak ebben a nehéz munkában nem hagyták magukra a nőket: Tóth Imi és Zsíros Józsi elszántan reszelik a krumplit, amely a matutka alapanyaga lesz majd.

De ne szaladjunk ennyire előre! Úgy gondoltuk, ha már hagyományőrző egyesület vagyunk, akkor hagyományos ételeket főzünk, abból is mindjárt egy egész menüsort. Egy könnyed gölödin levessel kezdtünk, ami tulajdonképpen egy kellemes zöldségleves, amiben krumpligombócok úsznak. Aztán bonyolítottuk a kérdést, mert a főételünk az ún. öhöm volt, amelybe krumpli, hús, húsos szalonna és tarhonya került. Mivel készültünk a megmérettetésre, két héttel előtte már főztünk ilyet, így tudtuk, hogy a paprika és a paradicsom nem hiányozhat ebből az ételből. Fantasztiikusan szép cserépedénybe tettük. Ettől olyan előkelő lett, hogy Pallaga Pál tagtársunk jelmezbe is bújt a tiszteletése. Na, aki eddig nem vette észre, hogy ott vagyunk, annak is feltűntünk!
A matutka volt a harmadik a sorban. Óriási tállal kevertünk be, gondosan előkészítettük a tárcsát, amelyen sütni akartuk és odakészítettünk egy sültes tálat is, hogy arra púpozzuk fel a kisült finomságot. Nos, erre nem igazán került sor, mert nem győztük olyan gyorsan sütni ezt az egyszerű, de nagyon gusztusos és finom csemegét, ahogyan a látogatók enni bírták. Úgy kellett a zsűrinek megmenteni néhány darabot.

csikós
A zsűri jött, értékelt, mi pedig izgatottan vártuk az eredményhirdetést. Addig rendületlenül játszottunk a gyerekekkel, akik fáradhatatlanul nyűtték játékainkat. Öt óra után jött el az eredményhirdetés ideje. A Krumplikirály (a legnagyobb burgonyát termesztő személy) megválasztása után a főzőverseny eredményét hirdették ki. És lássatok csodát! A hernádi Örökség Egyesület megnyerte a II. Krumplifesztivál I. díját, egy szép csokrot és egy gyönyörű, nagy cserépedényt.

Mindannyian megállapítottuk, hogy érdemes volt résztvenni a rendezvényen és fogadalmat tettünk a jövő évi visszatérésre.

Az alul lévő képeken látszik, hogy nem csak a fiúk dolgoztak.

A többi képet itt találják.

paprika krumpli doboz
Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.