Magyar Falu Program

________

 

Nem érinti Magyarországot a lóhús-botrány

 A jelenlegi információk szerint hazánkba nem érkezett a néhány nyugat-európai államban talált, lóhúst tartalmazó fagyasztott készítményből.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszeren (RASFF) közzétett adatokat. Ezen mindeddig nem jelezték, hogy Magyarországra szállítottak volna marhahúsként jelzett, de lóhúst tartalmazó fagyasztott élelmiszerből.

A brit hatóság tájékoztatta az EU tagországokat, hogy a svédországi székhelyű Findus élelmiszer-vállalkozás egyes marhahúsosként megjelölt fagyasztott készítményei (lasagne) lóhúst tartalmaznak. A nyersanyag pontos származási helyéről a gyorsriasztási rendszeren egyelőre nincs hivatalos információ.

A másodlagos élelmiszervizsgálatokra vonatkozó jogszabály értelmében minden külföldről hazánkba érkező élelmiszerről jelentést kell tenni a vállalkozásoknak. Ennek alapján az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak indokolt esetben lehetősége van azonnali célellenőrzésre.

Az ügy kapcsán a NÉBIH országszerte szúrópróbaszerűen ellenőrzi az érintett termékeket, a hivatal laboratóriumai készen állnak azon vizsgálatok elvégzésére, amelyekkel megállapítható, hogy a felhasznált hús milyen állatfajból származik.

A lóhús fogyasztása abban az esetben jelenthet kockázatot a fogyasztók egészségére, ha az állat a vágást megelőzően gyógyszeres kezelést (például antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt) kapott, és a kötelező várakozási idő nem telt le. Az engedélyezett vágóhidakon a vágást megelőző vizsgálatok és az állatot kísérő dokumentumok biztosítják, hogy ez ne fordulhasson elő. A NÉBIH vizsgálati rendszere terv szerinti mintavételekkel és laboratóriumi vizsgálatokkal biztosítja a szermaradékokkal szennyezett termékek kiszűrését valamennyi élelmiszer esetében.

A lóhús felhasználása marhahúsosként jelölt termékekben a fogyasztók szándékos megtévesztését jelenti, és hamisításnak minősül.

Az ügyben érkező legfrissebb információkról a NÉBIH folyamatosan tájékoztatja a lakosságot.

 (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Budapest, 2013 február 11..

VM Sajtóiroda

sajto@vm.gov.hu

06 1/795-2137


Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.