Magyar Falu Program

________

 

Mit tegyek, ha robbanóanyagot találok?

robbanasA Dabasi Polgári Védelmi Iroda kérésére közöljük az alábbi írást, amely tanácsokkal szolgál arra az esetre, ha a tavaszi munkák során robbanóanyagra találnánk.

Úgy tűnik, az idei hosszú télnek már nem csak csillagászatilag van vége  Erre utal a megpezsdült természet is. Reggelente madarak csicsergésére ébredhetünk, a kora tavaszi napsütés lágy melegében jóleső örömmel fürdik arcunk és lelkünk. Csalhatatlan jele a virágzó évszak megjöttének a kertészeti, mezőgazdasági munkák megkezdése nem csak a házak kertjeiben, de a gazdálkodók földjein is. Ebből eredően hívom fel a tisztelt Olvasó figyelmét a követendő magatartásra, ha a földművelés – vagy egyéb más talajmunkából kifolyólag – robbanó eszközt, illetve annak vélt tárgyat találnak.

A robbanóanyagok és eszközök illetéktelen személyek általi tartása a törvény erejéből kifolyólag büntetendő. Emellett a saját, illetve mások életét, testi épségét, és a környezetet is súlyosan veszélyeztető hatásokkal kell számolni, ha bekövetkezik egy nem várt robbanás.  Ilyen tragédia történt a közelmúltban Zalaegerszegen is, ahol a családi háznál bekövetkezett robbanóeszköz detonációjában az apa meghalt és fia súlyos sérüléseket szenvedett otthonuk romjai között.

A robbanóanyagok és eszközök által okozott veszélyek csökkenthetők az alábbi szabályok megtartásával:

– Kerülni kell azon területek megközelítését, illetve az azokra való belépést, amelyekről feltehető, hogy ott elhagyott robbanószerek találhatók. Ilyenek a használaton kívüli, vagy ma is használatban lévő lőterek, gyakorlóterek, egyéb elhagyott katonai létesítmények. Ha az oda történő belépés mégis szükséges, semmilyen ismeretlen eredetű és rendeltetésű tárgyat, eszközt nem szabad megközelíteni, megérinteni, vagy helyéről elmozdítani.

– A földben lévő robbanóanyagok és eszközök felismerése általában nem könnyű. Ezek felületét szinte kivétel nélkül vastag rozsda és talajréteg borítja. Közös jellemzőik:

— alakjuk általában hengeres, egyik végén gömbölyded, vagy kúpos;
— hosszuk néhánytól több tíz centiméterig terjedhet, esetleg a méteres nagyságot is elérheti, vagy meghaladhatja azt;
— átmérőjük általában másfél-két centiméter és több tíz centiméter között van;
— ritkábban ettől eltérő formájú eszközök vagy robbanóanyagok is előfordulhatnak (korong, henger, hasáb alakúak).

– Soha nem szabad a gyanús tárgyakat teljesen kiásni, helyükről elmozdítani, megtisztítani annak érdekében, hogy méreteiket, alakjukat pontosabban meghatározhassuk!

– A földben talált, gyanúsnak tűnő tárgy esetében azonnal be kell szüntetni minden további munkát, és a munkaterületet el kell hagyni.

– Haladéktalanul le kell állítani a közelben esetleg működő munkagépek motorját. A megbolygatott robbanóeszközök ugyanis az enyhe talajrezgés hatására is működésbe léphetnek.

– A munkaterület környékét jól látható módon körül kell határolni, és meg kell akadályozni, hogy azt bárki megközelíthesse. Szükség esetén egy vagy több személyt kell a helyszínen hagyni azzal a feladattal, hogy az illetéktelenek behatolását megakadályozzák.

Bárki, aki valahol ilyen, gyanúsnak tűnő tárgyat talál, köteles azt a lehető legrövidebb időn belül bejelenteni. Ennek leggyorsabb útja a rendőrségre  (telefon szám: 107) tett bejelentés.

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.