Magyar Falu Program

________

 

Megkezdte munkáját az Egészségforrás Alapítvány

Két évvel ezelőtt a hernádiak a szív leállása esetén újraélesztésre alkalmas készülék, defibrillátor vásárlását határozták el. A község lakóinak és vállalkozóinak adományaiból 1 millió 150 ezer forint gyűlt össze a műszer megvásárlásához. A 630 ezer forintba kerülő defibrillátor megvásárlását követően 520 ezer forint megmaradt.
A defibrillátor vásárlására történő gyűjtés kezdeményezői a maradvány sorsáról gondolkodva abból indultak ki, hogy a pénzt a hernádi emberek alapvetően az egészségügyi ellátás biztonsága érdekében, annak javítása céljából adták, tehát azt is ilyen célra kell felhasználni. Ennek egyik lehetséges módja, ha a maradványt egy alapítványban helyezik el. Az adományozók közül öten (Faraga István, Gáll Miklósné, Surman Péterné, Szallerné Nagy Katalin, Szládikné Szabó Krisztina) vállalták, hogy alapítói lesznek egy ilyen szervezetnek. Így jött létre az EGÉSZSÉGFORRÁS ALAPÍTVÁNY, amelynek bírósági bejegyzése ez év január 24-én jogerőre emelkedett.

Az Alapító Okirat szerint az Alapítvány célja a településen működő egészségügyi intézmények,

-Háziorvosi Rendelő,

-Gyermekorvosi Rendelő

-Anya- és Csecsmővédelmi Tanácsadó,

-Fogorvosi Rendelő

-Fizikoterápia

műszerezettségének fejlesztésével javítani az egészségügyi ellátás színvonalát. Az Önkormányzat és az Alapítvány kuratóriuma egyetértenek abban, hogy a fenti intézményekben továbbra is az Önkormányzat feladata azoknak az eszközöknek a biztosítása, amelyek a vonatkozó szabályozás szerint az alapellátáshoz szükségesek. Az Alapítvány olyan műszereket, eszközöket kíván vásárolni, amelyek egyébként csak a szakorvosi rendelőintézeti járóbeteg ellátásban, a hernádiak részére Dabason vagy Budapesten érhetők el. Így azon túl, hogy a betegek ezen eszközök igénybevétele tekintetében megkímélhetők a dabasi vagy budapesti utazástól, adott esetben ez számukra azt is jelenti, hogy nem kell kivárniuk azt a hetekben vagy hónapokban mérhető időszakot, amelyet a várólisták jelentenek.
Fontos tudni, hogy az Alapítvány kuratóriuma nem önmagában, hanem a fenti intézmények szakembereinek véleménye, javaslata alapján dönti el, hogy az éppen rendelkezésére álló pénzből melyik lesz az a soron következő eszköz, amelyet megvásárol. Ilyen módon első alkalommal egy számítógépes spirométer vásárlása mellett döntöttünk, amely április 18-án meg is érkezett a háziorvosi rendelőbe (ára 430 ezer forint). Ez a készülék a tüdő levegőbefogadó képességét mérő műszer, a COPD-ben, azaz idült légúti megbetegedésben szenvedők esetében olyan információkkal szolgál az orvos számára, amelyek  a gyógyszeres kezelés módjának, mikéntjének megállapításához szükségesek. Eddig ez a hernádiak számára csak a dabasi tüdőgondozóban volt elérhető, másfél-két hónapos várólistán.

        Az elmondottakból értelemszerűen következik, hogy az Alapítvány csak akkor tudja fenntartani működését, ha a hernádiak, vállalkozók és magánszemélyek adományaikkal folyamatosan támogatják munkáját, biztosítják az eszközök megvásárlásához szükséges forrásokat. Ugyancsak a szakemberek véleménye alapján úgy döntöttünk, hogy – amikor majd ehhez a szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre áll – a következő eszköz, amit vásárolni kívánunk, egy softlaser (szoftlézer) terápiás készülék a Baromfifeldolgozóban lévő Fizikoterápia részére, ami  gyulladások kezelésére eredménnyel használható a fizikoterápiában és  bőrbetegségek esetén. Azt követően egy, a magzati szívhangot mérő készüléket szeretnénk vásárolni az Anya-és Csecsemőgondozó részére. További eszköz, műszer vásárlásáról akkor tudunk dönteni, ha úgy látjuk, hogy azokhoz a pénzügyi fedezet az adományokból rendelkezésre áll. Szándékaink szerint a Hernád TV-ben, a Hernádi Hírmondón keresztül, valamint az interneten a község weboldalán folyamatosan tájékoztatni kívánjuk a település lakóit pénzügyi helyzetünk alakulásáról, lehetőségeinkről, újabb terveinkről. De tájékoztatást kaphatnak minderről a kuratórium tagjainál (Fehérné Surman Ella, Kleineisel Györgyné, Oláh Istvánné, Szlukáné Fajt Mária, Zsadányi Lászlóné, Zsírosné Pallaga Mária) és nálam, mint a kuratórium elnökénél.

     Adományokat bárki befizethet a Takarékszövetkezetben az Egészségforrás Alapítvány számára, vagy átutalással az Örkényi Takarékszövetkezet Hernádi Kirendeltségénél (2376 Hernád, Köztársaság út 47/b., ügyintéző Gergely Andrea) vezetett EGÉSZSÉGFORRÁS ALAPÍTVÁNY 65500037-31059031-53000004 számú számlánkra.

 Dr. Fodor István
kuratóriumi elnök

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.