Magyar Falu Program

________

 

LEADER Helyi Fejlesztési Stratégia – Közösségi jövőtervezés 2014-2020

2015. november elejénfhhve megkezdődik a 2014-2020-as Európai Uniós támogatási időszakra szóló Helyi Fejlesztési Stratégia elkészítése a vidéki térségekben, köztük a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület működési területén is.

Több változás figyelembe vételével kezdünk neki az új ciklus tervezésének. A 2014-2020 közötti támogatási ciklusban a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület működési területe kibővül a ráckevei kistérség 11 településével, így az eredeti 13 település helyett ezentúl 24 város és falu helyi vidékfejlesztési politikáját fogja koordinálni az Egyesület Döntéshozó Testülete (Közgyűlés), Elnöksége és munkaszervezete. A 2007-ben létrehozott szervezet alapító tagtelepülései: Bugyi, Csévharaszt, Dabas, Hernád, Inárcs, Kakucs, Örkény, Pusztavacs, Újhartyán, Újlengyel, Tatárszentgyörgy, Táborfalva, Vasad, a most csatlakozó települések pedig: Apaj, Áporka, Dömsöd, Kiskunlacháza, Lórév, Makád, Ráckeve, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu. Az új tervezési terület lakosságszáma: 88 834 fő.

A működési területek összevonására egyrészt a szűkösebb fejlesztési és működési források, másrészt pedig a fejlesztéspolitika változásai miatt került sor. Az új tervezési területet és a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület “LEADER Helyi Akciócsoport”-ként való előzetes elismerését a Miniszterelnökség Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága 2015 szeptember 25-én jóváhagyta.

A legfontosabb feladat a megváltozott tervezési területre szabott Helyi Fejlesztési Stratégia elkészítése, az Akciócsoport működési és térségszervezési feladatainak elindítása. A stratégia tervezés folyamata nyilvános, mindenki által követhető és hozzáférhető folyamat, mely a következő időszakban több, – helyi konzultációra lehetőséget biztosító eseményt – foglal magában a tagtelepülések mindegyikén.

Kérjük a jövőbeni fejlesztések iránt érdeklődő lakosokat, hogy kísérjék figyelemmel a stratégia alkotás során felállított Tervezést Koordináló Csoport munkáját, és aktívan vegyenek részt a jövőtervezésben. A fejlesztési elképzeléseiket, ötleteiket és javaslataikat a települési fórumokon tudják megosztani a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetének munkatársaival, vagy írásban tudják eljuttatni az Egyesület e-mail címére: info@leaderkontakt.hu, vagy postacímünkre: 2370 Dabas Pf. 14.

A fórumok időpontjairól a helyi sajtóból és a web oldalunkon keresztül értesülhetnek majd.

A LEADER Helyi Akciócsoportra vonatkozó stratégia alkotás folyamata és időterve:

  1. Pályázati Felhívás megjelenése – 2015. november eleje
  2. Pályázat és Támogatási Kérelem benyújtása – 2015. november eleje
  3. Támogatási Okirat kibocsátása – 2015. november közepe-vége
  4. HFS tervezet elkészítése és első Kifizetési Kérelem benyújtása november-december
  5. HFS étékelés (formai és szakmai) –2015.december
  6. Átdolgozás után véglegesített Közgyűlés által elfogadott HFS benyújtása 2016. januártól – márciusig
  7. IH jóváhagyás, döntés, végleges HFS elfogadása – 2016. március vége
  8. Együttműködési Megállapodás – HACS működés megkezdése 2016. április

A Vidékfejlesztési Program LEADER forrásainak felhasználása leghamarabb 2016. áprilisában kezdődhet meg, a tervezet szerint folyamatos pályázat beadási lehetőséggel, forráskimerülésig.

Az előzetesen jóváhagyott fejlesztési forrás tervezett összege a következő ciklusban 665 550 000 forint lesz, melynek felhasználására a működési területen élő pályázók bevonásával kerül majd sor.

Rácz Judit
munkaszervezet vezető
Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület
Web oldal: www.leaderkontakt.hu
Facebook.com/Felső- Homokhátság-Vidékfejlesztési Egyesület
E-mail cím: info@leaderkontakt.hu
Postacím: 2370 Dabas Pf. 14.Telefonszám: 06 20 915 72 00

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23. Hriazik Pál, Rozbora József, Juris János, Bese János és Juris Mihály