Kutak engedélyezése

Tisztelt hernádiak!

A médiában az utóbbi időben ismételten nagy figyelmet kapott az engedély nélkül létesített fúrt és ásott kutak fennmaradási engedélyezésének ügye. Az elmúlt hetekben a polgármesteri hivatalhoz is több, ezzel kapcsolatos kérdés érkezett.

Fontos megkülönböztetni a társhatóságok hatáskörébe tartozó kutakat a vízfelhasználás céljának tekintetében. A nem gazdasági célú, kifejezetten saját felhasználásra és fogyasztásra termesztett zöldségek és gyümölcsök öntözését szolgáló kerti kutak engedélyezése a települési önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozik. (A mezőgazdasági célú öntézési kutak engedélyezése a Nemzeti Földügyi Központ hatáskörébe tartozik. https://nfk.gov.hu/mezogazdasagi_kutak_hatosagi_osztalya)

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 29.§ (7) bekezdése szerint, ha az ingatlan tulajdonosa 2023. december 31-ig kérelmezi a kút fennmaradási engedélyét, mentesül a vízgazdálkodási bírság alól. Az engedélyeztetéshez szakember közreműködése is szükséges, amely költséggel járhat a kút tulajdonosa számára.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a kutak jövőbeli üzemeltetése és fennmaradása érdekében valamennyi érintett számára megnyugtató megoldáson jelenleg több tárca dolgozik.

Azt kérjük mindenkitől, legyenek még türelemmel! Amennyiben új információ birtokában leszünk, arról tájékoztatást teszünk közzé.

Árva Szilvia
jegyző

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.