Magyar Falu Program

________

 

Katasztrófavédelmi tudnivalók a hernádi falunappal kapcsolatosan

A várhatóan nagy számú résztvevő biztonsága érdekében és a jogszabályi kötelezettségeknek eleget téve a 20. hernádi falunapra katasztrófavédelmi intézkedési terv készült, amelynek – a látogatók számára fontos részeit- az alábbiakban közöljük:

A rendezvény napján egy esetleges szélsőséges, viharossá fejlődő időjárás észlelésekor az időjárás előrejelzés rendszeres nyomon követéséért felelős személlyel történt konzultáció után a főszervező feladata a közönséget, a résztvevőket a hangosbemondón tájékoztatni a várható időjárásról, indokolt esetben felszólítani őket a biztonságos helyre történő húzódásra.Hirtelen, előre nem látható módon bekövetkező viharos időjárás esetén a főszervező feladata a hangosbemondón felszólítani a résztvevőket a kihelyezett kiürítési, menekítési terv fegyelmezett betartására. A szervezők feladata a kiürítési, menekítési terv fegyelmezett betartatása, a kiürítés megkezdése, valamint az anyagi javak védelme. Kiemelt fontosságú a rendezvény látogatóinak tájékoztatása a rendkívüli időjárás és egyéb veszélyhelyzet esetén követendő magatartásról.

Veszélyességi szintek meghatározása az alábbiak szerint történik:

Első szint (sárga): Az ebbe a kategóriába sorolt időjárási események nem szokatlanok, de potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni, főként az időjárási hatásoknak jobban kitett tevékenységek során. Különösen a bizonytalanabb kimenetelű, gyorsan változó időjárási helyzetekben célszerű a szokásosnál gyakrabban és részletesebben tájékozódni a várható időjárás felől.

Második szint (narancs): Veszélyt hordozó időjárási jelenség, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk nagyon körültekintőek, vigyázzunk saját biztonságunkra és értékeinkre. Részletesen tájékozódjunk az időjárás alakulásáról. Kövessük a megbízható média által közvetített tanácsokat, illetve a hatóságok utasításait.

Harmadik szint (piros): Veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk különös figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra. Folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait. A veszélyjelzés e legmagasabb (piros) szintjére már csak a meglehetősen ritkán előforduló események kerülnek.

Szélsőséges időjárás esetén sor kerülhet a rendezvény helyszínének kiüritésére. Ez a rendezvény főszervezőjének felszólítására valósul meg, s annak mindenki köteles engedelmeskedni.

A rendezvény helyszínének kiürítése:

  • A rendezvény helyszínének kiüritése esetén a nem helyben lakók részére a szervező ideiglenes befogadásra kijelölt helyként a művelődési házat nevezi meg (Hernád, Fő u. 149.)
  • A kiüritésben résztvevő személyek (önkéntes segítők) folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy a kiürítés során súlyos sérülést szenvedett személyt kiemeljék a tömegből és intézkedjenek az ellátásáról.
  • A kiürítés a főszervező ilyen tartalmú bejelentésével indul. Ezt követően a zeneszolgáltatást szüneteltetni  kell, azért hogy a hangosítással folyamatosan biztosítható legyen a tájékoztatás.
  • A helyszínen reflektorok állnak rendelkezésre, amelyekkel sötétedés után a tér kivilágítható, s amely láthatóvá teszi ilyenkor is a menekülési útvonalakat és az útvonal jelző táblákat

Kérjük, hogy a rendezvény ideje alatt fokozottan figyeljenek a

  • többi látogatóra;
  • a meggyújtott tüzekre;
  • a járművel való közlekedésre;
  • a hangosbemondó közleményeire.

A helyszínen segítséget kérhetnek az egészségügyi sátorban, valamint a színpad melletti rendezői sátorban és sárga pólós önkénteseinktől.

A legnagyobb problémát a nagy hőség jelenti, ezért fokozottan ügyeljenek a folyadék bevitelre (víz), a napszúrás és a leégés elkerülésére.

   

A helyszín megközelítésének és elhagyásának lehetőségei.                                                                                                Helyszínrajz

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.