Magyar Falu Program

________

 

Jótékonysági est Hernádkércsért

Az utóbbi időben mindenki megdöbbenéssel figyeli az időjárást. Félve kémleljük az eget: nagyon melegünk lesz, esni fog vagy éppen a jég veri el a termést? jótékonysági ets HernádkércsértMindegyikből bőven kijut az utóbbi években. A négy évszak megszűnni látszik, a tavasz és az ősz eltűnik, helyettük korai nyár és kemény tél a jussunk. Az idén különösen szeszélyes volt a tavasz vége, s a legrosszabbul a kisebb folyók menti települések jártak, ahol a lakóknak szembe kellett nézniük az árvíz rémével. Nem akartunk hinni a szemünknek, amikor a televízióban az utcán (sőt a lakásaikban) gumicsizmában járó embereket láttunk, akiknek a szemük előtt ment tönkre az, amiért egész életükön keresztül dolgoztak, s tehetetlenül kellett nézniük, hogy életük egy része megsemmisül.

(A cikkhez tartozó képek a galériában tekinthetők meg.)

   Az árvízzel sújtott településekre mostanában nagyon sok adomány érkezik: élelmiszer, ruha, használati tárgyak és pénz. A hernádi emberek sem maradtak érzéketlenek mások szenvedései iránt. A Samba Táncsport Egyesület vezetője kezdeményezte Hernádon a gyűjtést, s azt, hogy a pénzzel segítsük meg valamelyik települést. Nem egyszerűen adománygyűjtésre, hanem egy jótékonysági rendezvényre gondolt, s emiatt rögtön mindenki számára szimpatikus lett az elképzelés.

   A meghatározás sem volt egyszerű dolog: melyik legyen a sok közül? – tettük fel a kérdést. Szinte azonnal megszületett a válasz is: valamelyik Hernád mentit, hiszen a név kötelez. A Borsod–Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Hivatala sietett segítségünkre, ahol elmondták, hogy van egy falu, amelyik nagyon nagy kárt szenvedett, kevesen lakják. Ha feltétlenül választani kell, legyen HERNÁDKÉRCS. Hernádkércs lett tehát a kiválasztott település, őket ajándékozzuk meg a jótékonysági est bevételével.

   A belépő- és támogatójegyekből félmillió forint gyűlt össze. A Samba TSE kezdeményezéséhez kapcsolódtak a helyi civil szervezetek, az önkormányzat és a helyi egyházközség is, akik játékokat gyűjtenek, hogy azokat is el tudjuk juttatni azoknak a gyerekeknek, akiknek kedves játékait vitte el vagy tette tönkre a megáradt HERNÁD. Ez a HERNÁD most ebből egy picit visszaad nekik.

   A július nem igazán kedvez a különböző műsoroknak, hiszen az épületekben meleg van, rengetegen már nyaralnak, aki meg nem nyaral, az estefelé a kertjét ápolgatja, vagy annak örül, hogy már nincs olyan meleg, mint napközben. Ennek ellenére kb. háromszázan jöttek el július 3-án az Általános Iskola tornatermébe, hogy az árvízkárosultak javára rendezett jótékonysági estet megnézzék és meghallgassák. Legnagyobb örömünkre el tudott jönni a támogatásra kiszemelt település polgármestere és teljes képviselő-testülete is, valamint megtisztelte rendezvényünket Zsadányi Lászlóné polgármester asszony, valamint dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, aki feleségét is magával hozta.

   A műsorban nagyon sokan léptek fel, mert senki sem szeretett volna kimaradni. Különböző stílusú produkciókat kaptak helyet egymás mellett. Zene, próza, tánc váltotta egymást a nagyon jó hangulatú eseményen. A műsor megkezdése előtt Kiss Zoltán, Hernádkércs polgármestere beszélt az árvíz okozta károkról és meghatottan köszönte meg a településnek tett felajánlást. A kétórás műsor igazán felejthetetlen volt, s a végére látszott, hogy nem hiába dolgoztunk.

   A rendezvény után a hernádkércsiek elmondták, hogy fantasztikus volt látni, milyen sok tehetséges fiatal és felnőtt él errefelé, hogy él az egész falu, az egész környék, s hogy képesek összefogni egy idegen falu javára is. Legjobban a családias légkör, a minden merevségtől mentes rendezés ragadta meg őket.

   Mielőtt búcsút vettünk egymástól, megállapodtunk, hogy személyesen visszük el hozzájuk az adományokat. Örömmel fogadnak majd minket, de a polgármester úr kérte, engedjük meg nekik, hogy először “kitakarítsák” a falut, hiszen az egyébként szép kis községet most mindenhol sár borítja. Természetesen megvárjuk a nagytakarítás végét, s azután a hernad.hu olvasóit is tudósítjuk Hernádkércsről.

   A műsor szervezői köszönetet mondanak mindenkinek, aki a rendezvényen szerepelt, annak előkészítésében, lebonyolításában, utómunkáiban munkát vállalt, mindenkinek, aki támogató- vagy belépőjegyet vásárolt s aki eljött megnézni a jótékonysági estet.

Zsírosné Pallaga Mária
Az Örökség Egyesület elnöke

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.