Magyar Falu Program

________

 

Eredményes volt az őszi nagytakarítás

Fenti címmel hirdette meg az őszi nagytakarítást a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület Hernád Község Önkormányzatával közösen. Nagy örömünkre az akció várakozáson felül jól sikerült.

A környezetvédelmi akció egész héten zajlott, mert komplex módon közelítettük meg a feladatot: a takarításon kívül nagy hangsúlyt fektettünk a szemléletformálásra és a felvilágosításra is. Az óvodában játékos formában, az iskolában előadásokkal, filmvetítéssel hívtuk fel a gyerekek figyelmét az óvatos hulladékkezelésre és a szelektív gyűjtés fontosságára. Plakátok formájában ismertettük a helyben lakókkal három hulladékfajta „élettörténetét”, ártalmatlanításának módját.

A meghirdetett falutakarítás szeptember 29-én zajlott. Elmei a következők voltak: veszélyeshulladék- és lomgyűjtés szervezett formában a Búcsú téren, papírgyűjtés az általános iskolában és a község főbb utjainak hulladékmentesítése.

Nem végleges számításaink alapján elmondhatjuk, hogy kb. 201 m3 lomot hoztak ki az itt lakók a Búcsú térre és kb. 45 m3 veszélyesnek számító hulladékot is sikerült elszállíttatnunk. Az iskolába kb. 2 tonna papírt vittek be. Útjainkon kb. 100 fő szedte a szemetet, felnőttek, diákok egyaránt. Az akció ideje alatt nagyon sok papírt szállítottak be az iskolai konténerbe is.

A falutakarítás alkalmával összefogott a lakosság és „könnyebbek”, tisztábbak lettünk a hulladékok elszállítása után. Ezek a lomok már nem kerülnek ki az erdők, mezők, szántók szélére. Bízunk abban, hogy odafigyeléssel, összefogással, neveléssel  elérjük majd azt az ideális állapotot, hogy az általunk termelt hulladékok kizárólag a nekik megjelölt helyre kerüljenek. Sajnos hosszú még az út addig, de szeptember 29-én nagyot léptünk előre.

Minden résztvevőnek köszönjük az együttműködést, a támogatóknak anyagi- és természetbeni segítségüket.

Nagy László Sándorné elnök
Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.