Magyar Falu Program

________

 

Elkészült a SVALDI részleges felújítása

A volt Vadászház épületét (amit új nevén csak SVALDI-nak nevezünk) Hernád Nagyközség Önkormányzata 2021-ben vásárolta meg a helyi vadásztársaságtól. Az épületegyüttes három épületből áll. Ez a három épület évtizedek óta szolgálja a falu civil szervezeteit és intézményeit, hiszen a vadásztársaságtól csak kérni kellett és mindig szívesen bocsátották a hernádiak rendelkezésére. A mögötte elterülő barátságos rétet Kleineisel Györgytől kapta az önkormányzat, az után sorjázó kiserdőt pedig szintén Kleineisel Györgytől kaptuk, illetve egy másik magánszemélytől vásároltuk. az ajándékba kapott, illetve megvásárolt ingatlanok így egy 1,6 Ha nagyságú területet alkotnak. A komplexum 5 részből áll:

  1. A volt vadászház (amelynek részleges felújítása megtörtént),
  2. Konyha és ebédlő (külön épületben, amelyet egy gazdasági épületből alakítottak ki),
  3. Valamint egy lakóépület, amely hagyományos tanyai udvarház. Ez utóbbiak még nem használhatók közösségi célra.
  4. Erdő,
  5. Rét.

Hernád Nagyközség Önkormányzata mindhárom épületet fel kívánja újítani és meg kívánja teremteni az ehhez szükséges forrásokat.

A 3. épület a 20. század 20-as éveiben épült, először valódi tanyaként szolgált, majd az 1970-es évektől napjainkig vadászházként funkcionált. Ez alatt az idő alatt végig szoros kötődése volt a hernádi közösséghez, hiszen mind az intézmények, mind a civil szervezetek gyakran tartották rendezvényeiket a területén. A szoros kötődés és a hernádi közigazgatási területen fekvés miatt döntött úgy a hernádi önkormányzat, hogy megvásárolja az ingatlant és azt továbbra is közösségi célra hasznosítja és a későbbiekben turisztikai célú felhasználást is tervez vele.

Az elkészült létesítmény kisebb belső felújítás után, amelyet az Önkormányzat munkatársai végeznek el, ismét alkalmas lesz arra, hogy közösségi rendezvényekre igénybe vehessék. Várhatóan július hónaptól kerül erre sor. A régi épület megújult, tisztán és biztonságosan adhatjuk majd kölcsön a helyi civil szervezeteknek és intézményeknek használatra.

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.