Magyar Falu Program

Programajánló

________

 

A biztonságról a tanév kezdetén

Tisztelt hernádi lakosok!

A Dabasi Rendőrkapitányság tájékoztatja a gépjárművel közlekedőket az utasok – különös tekintettel a gyermekek – gépjárműben való szállításával kapcsolatban. Negatív tapasztalataink teszik ezt szükségessé.

A KRESZ 48.§-ában megfogalmazott szabályok szerint a gyermekeket gyermekülésben kell szállítani:

  • Azokban a gépkocsikban, amely gyerekülés rögzítésére nem alkalmasak, 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, 3 évnél idősebb és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek is csak a hátsó ülésen utazhat.
  • A gyermekülés rögzítésére alkalmas gépkocsiban 3 év alatti gyermekek első és hátsó ülésen is kizárólag autósülésben utazhatnak (tehergépjárművekben is). Első ülésre csak akkor rögzíthetjük az autósülést – minden esetben a menetiránnyal ellenétes irányban -, ha az üléshez nincs felszerelve légzsák, vagy a légzsákot kikapcsolták.
  • 3 év alatti, de 135 cm alatti gyermeket kötelező a hátsó ülésen gyermekülésben szállítani, kivéve, ha ez a gyári kialakítás miatt nem szerelhető be – például nincs a hátsó üléshez tartozó biztonsági öv -.
  • 135 és 150 cm közötti gyermeket az első ülésen csak gyermekbiztonsági rendszerben szállítható, míg a hátsó üléseken akkor is, ha a biztonsági övvel megfelelően rögzíthető.

Sajnálatos módon a járművezetők egy része figyelmen kívül hagyja az aktív és passzív biztonsági rendszerek használatát menet közben.

A járművezetők e rendszerek használatának elmulasztása során sok esetben arra hivatkoznak, hogy óvatosan, alacsony sebességgel közlekednek. Sajnos a statisztikai adatok alapján legtöbb esetben a vétlen járműben utazók sérülnek meg súlyosabban.  Az okozónak általában van ideje arra, hogy előkészületeket tegyen a sérülés lehetőségének minimalizálására. Sajnos a vétlen jármű utasai már csak akkor szembesülnek azzal, hogy baj van, amikor a baleset bekövetkezett.

A biztonsági öv használatának elmulasztása során sokan arra hivatkoznak, hogy „itt szorít, itt nyom, megfojt, kényelmesebb, ha kibújok belőle”.  Kérjük, az önök érdekében próbálják meg rendszeresen használni az övet és meglátják, hogy egy idő múlva már nem is fogja önöket zavarni a használata. A bekapcsolt, kibújással kényelmesebbé tett – has magasságban elvezetett – biztonsági öv elveszti a funkcióját, ütközés esetén nagyobb kárt okozhat a szervezetben.

Tisztelt szülők, tanulók, óvodások!

Megkezdődött a 2023/2024-es tanév.

Sok diák és óvodás kerékpárral érkezik az iskolába, óvodába, azonban a tárolóban elmulasztja azokat kerékpárzárral rögzíteni.

A káresemények elkerülése érdekében kérünk mindenkit, hogy tegyék, tegyétek meg az elvárható minimális védelmet.

Köszönettel: Tiszai Zoltán c.r.ftzls., Körzeti Megbízott

(Fotó: belsoseg.blog.hu

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.