Komoly kérés a hét végén

Kedves hernádiak!
Naponta sokszor elhangzik a kérés: MARADJ OTTHON! Nem csodálkozom azon, hogy nem tudjuk ezt mindig komolyan venni, hiszen közöttünk csak nagyon kevesen vannak, akik olyan időszakban is éltek már, amikor rendkívüli intézkedéseknek kellett eleget tenniük. Most szokjuk azt, hogy sokkal fegyelmezettebben kell viszonyulnunk azokhoz a kérésekhez és utasításokhoz, amelyek a koronavírus járvány miatt születtek a mi érdekünkben.
Bezártunk már jóformán mindent. Nem fogad gyerekeket a bölcsőde, az óvoda és az iskola. Nem jöhetnek össze a Hamvasban a baráti társaságok, civil szervezetek, nem lehet használni a könyvtárt. Nem szabad sportolni a sportlétesítményeinkben. Kollégáim azonban mindenütt dolgoznak. Takarítanak, fertőtlenítenek, adminisztrálnak, segítenek, ha kell.
A legnehezebb azt betartani, hogy az utcán, boltban, jövet-menet ne álljunk meg pár szót beszélni egymással. Igaz, ezt nem is kérte senki. Az a fontos, hogy kerüljük a testi érintkezést: puszit, ölelést, kézfogást. Viseljünk maszkot! A maszk nem a viselőjét védi meg, hanem azt a személyt, akivel találkozik, esetleg néhány szót vált. Viseljünk kesztyűt, ha olyan helyen járunk, ahol mások is megfordulnak.
Ugyanilyen fontos a gyakori kézmosás és bizony az azonnali ruhacsere, amikor a munkából hazatérünk, hogy otthonaikba lehetőleg ne vigyünk a vírusból. És fontos a viselt ruha elkülönítése és kimosása is (ne viseljünk olyan ruhát sem kétszer, amit egyébként lehetne).

Sokan ajánlották fel segítségüket az idősek ellátásában. Őket megnyugtathatom, hogy az Alapszolgáltatási Központ munkatársai a megfelelő védőöltözetben rendületlenül ellátják a feladatukat. Nem tudunk olyan idős emberről Hernádon, aki ellátásra szorul. Kérjük azonban, hogy azon hernádiak, akik olyan élethelyzetbe kerülnek, hogy önállóan nem tudnak magukról gondoskodni, jelezzék ezt az önkormányzatnak.

A gyermekétkeztetést továbbra is lehet igényelni. A bölcsisek szülei  Oravetz Anitának, az ovisok szülei az óvodában, az iskolások szülei pedig Tóthné Gomola Katalinnak jelezzék, ha szeretnék igénybe venni a gyermekétkeztetést. A bejelentést követő naptól lehetséges az étel elszállítása.

Kérem a hatósági és önkéntes karaténban lévő lakótársainkat és családjaikat, illetve azokat, akik olyan országból érkeztek haza, ahol jelentős mértékben fordul elő megbetegedés, hogy kerüljék el a nyilvános helyeket. A felelősségteljes viselkedés nagyon fontos most.

Végezetül hálásan köszönöm Molnár Krisztinának, hogy mosható, fertőtleníthető maszkokkal látta el kollégáimat!

Jó hétvégét, kellemes, családjaik körében eltöltött időt kívánok minden hernádinak. Ne feledjék: MARADJANAK OTTHON!

Zsírosné dr. Pallaga Mária
polgármester

 

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.