Magyar Falu Program

________

 

Hamarosan elkezdődhet a gyermek-egészségügyi létesítmény újjáépítése

Nagy örömmel készültünk március 24-re, a gyermek-egészségügyi létesítmény alapkő letételére, s bár az időjárás még mindig nem volt igazán tavaszinak mondható, sokan gyűltek össze a Gesztenye utcai gyermekorvosi rendelőnél az eseményre készülődve.

Az alapkő letétele a szokásos rendben zajlott. Először községünk polgármestere, Zsírosné Pallaga Mária köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy egy régi, kalandos életű épületről van szó, amely története során volt családi ház, a termelőszövetkezet vendégháza, később zeneiskola és 2007 óta pedig gyermekorvosi rendelő.

Két esztendeje még nem reméltük, hogy elérhető közelségbe kerülhet a felújítás, mert az épület nem megfelelő tulajdonjogi helyzete miatt nem tudott az önkormányzat pályázatot benyújtani a felújításra. Tavaly azonban ez az akadály is elhárult, amikor megvásárolták a praxist működtető Fehérsólyom Bt.-től a fele tulajdonrészt. A teljes egészében önkormányzati tulajdonú épület megújítására tavaly szeptemberben nyújtották be a pályázatot, s azt a kormányzat a tartalékkeretből támogatta.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében elmondta, hogy ez a beruházás egy olyan keretből támogatott, amelyet a Kormány azért különített el, hogy valamennyire pótolja azokat az uniós forrásokat, amelyektől Pest megye a főváros túl jó mutatói alapján elesik. A Kormány 1517/2016. (IX. 23.) Korm. határozatában arról döntött, hogy 2016-2018. között 80 milliárd forintot fordít Pest megye kompenzációjára Pest megye Területfejlesztési Koncepciója és Pest megye Területfejlesztési Programja megvalósítása érdekében.

A beszédek után az államtitkár úr elhelyezte az időkapszulában a támogatásról szóló dokumentumot. Őt követte polgármester asszony, aki a pályázat benyújtásáról és az önerő biztosításáról szóló testületi határozat, a tulajdonjogi helyzet rendezéséről szóló határozat kivonatát, valamint a jelenlegi képviselő-testület és bizottságainak névsorát helyezte bele a kapszulába. Ugyanő adta át az utókornak a Hernádi Hírmondó januári számát, a Hernádi olvasókönyv egy példányát és pendrive-on az idei közmeghallgatás Hernád InfoTv által készített felvételét.

Őt követték a helyi intézmények és civil szervezetek ajándékai. Tárgyat vagy dokumentumot helyezett el a kapszulában: a Hernádi Pitypang Óvoda, a Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, a Művelődési Ház és Tájház, a Hernádi Alapszolgáltatási Központ, dr. Kovács Ákos gyermekorvos, Helik Gabriella védőnő, a Hernádi Nyugdíjas Egyesület, a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület, a Hernádi Nagycsaládosok Egyesülete, a Szöszölő Kézműves Egyesület és Hernádi Szülők A Gyermekekért Egyesület.

Ezután az időkapszulát az államtitkár úr és a polgármester asszony átadta az utókornak, leeresztették az előre elkészített üregbe, lezárták, amelyet az ünnepség után lebetonoztak.

A mintegy 64,5 millió forintos támogatásból és 3,5 millió forintos önkormányzati önrészből megvalósuló beruházás májusban indulhat, s várhatóan októberre készül el. Ezután ebben az épületben rendel majd a gyermekorvos és várja az egészséges várandósokat és csecsemőket, kisgyermekeket a Védőnői Szolgálat.

Közérdekű elérhetőségek (Egységes orvosi ügyelet, MVM, Tigáz, Daköv…)

Népszámlálás 2022

Hasznos információk

Magyarország.hu

Elektronikus ügyintézés

Panaszrendezés

A kistérség települései

Galéria

2013. március 23.